فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که شامل درد اسکلتی عضلانی است که معمولاً به عنوان “احساس بی حسی، گزگز، سوزش” توصیف می شود. مشکلات خواب، خستگی و ناراحتی عاطفی نیز می تواند با این وضعیت همراه باشد.
علاوه بر درد گسترده، افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است این موارد را نیز داشته باشند:
اگر فکر می کنید فیبرومیالژیا دارید، به پزشک عمومی مراجعه کنید. درمان برای کاهش برخی از علائم آن در دسترس است، اگرچه بعید است که به طور کامل ناپدید شوند.
علت دقیق فیبرومیالژیا ناشناخته است، اما تصور میشود که مربوط به سطوح غیرطبیعی برخی از مواد شیمیایی در مغز و تغییرات در نحوه پردازش پیامهای درد در بدن توسط سیستم عصبی مرکزی (مغز، نخاع و اعصاب) باشد.
همچنین پیشنهاد میشود که برخی افراد به دلیل ژنهایی که از والدینشان به ارث رسیدهاند، بیشتر به فیبرومیالژیا مبتلا میشوند.
در بسیاری از موارد، به نظر میرسد که این بیماری توسط یک رویداد استرسزا از نظر جسمی یا احساسی ایجاد میشود، مانند:
در حال حاضر، فیبرومیالژیا هیچ درمانی ندارد و پزشکان در حال حاضر مطمئن نیستند که چه چیزی باعث آن می شود.
درمان های استاندارد برای علائم فیبرومیالژیا شامل مسکن ها، داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد تشنج است. اینها می توانند به کاهش علائمی مانند درد، خستگی و بی خوابی کمک کنند.
با این حال، برای برخی از افراد، این داروها ممکن است راه حل کاملی را ارائه نکنند. آنها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند که ادامه مصرف آنها را دشوار می کند و ممکن است به اندازه کافی درد را تسکین ندهند.
به همین دلیل، اغلب تغییرات سبک زندگی و درمان های طبیعی، بیشتر توصیه می شود. در زیر چند مورد از درمان های طبیعی محبوب تر برای بیماری فیبرومیالژیا آورده شده است.
خواب کافی برای مدیریت علائم فیبرومیالژیا بسیار مهم است. استراحت خوب به مبارزه با خستگی همراه با این بیماری کمک می کند.
تمرین هایی که می تواند به افراد کمک کند خواب باکیفیتی داشته باشند عبارتند از:
همچنین بخوانید: درمان بیماری میوزیت با روش های طبیعی
برخی از افراد مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا ممکن است در ابتدا ورزش کردن را دشوار بدانند، اما ورزش کردن به تدریج و تداوم آن می تواند مزایایی را به همراه داشته باشد. با افزایش قدرت عضلانی در طول زمان، درد و ناراحتی باید کاهش یابد.
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا باید قبل از شروع یک رژیم ورزشی با پزشک صحبت کنند. یک فیزیوتراپیست می تواند به تنظیم یک برنامه مناسب کمک کند.
یک بررسی سیستماتیک کاکرین به این نتیجه رسید که انجام تمرینات هوازی منظم، از جمله شنا، پیادهروی یا دوچرخهسواری، احتمالاً کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی را برای افراد مبتلا به فیبرومیالژیا بهبود میبخشد. همچنین ممکن است منجر به عملکرد فیزیکی بهتر و کاهش درد، خستگی و سفتی شود.
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نسبت به افراد بدون این عارضه راحتتر خسته میشوند و استراحت در صورت لزوم بسیار مهم است. تلاش برای انجام ورزش بیش از حد یا فعالیت های زیاد می تواند درد و خستگی را افزایش دهد، بنابراین اعتدال، کلیدی است.
با تمرین بسیار و فشار بیش از حد به خود در هنگام ورزش، افراد ممکن است روزهای بیشتری را احساس خستگی داشته باشند.
داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم، برنامه ورزشی، و کاهش مصرف کافئین، الکل، محصولات نیکوتین و داروهای غیرقانونی می تواند به کاهش استرس و بهبود خلق و خوی کمک کند.
مکمل ها عبارتند از:
برخی از افراد همچنین استفاده از محصولات موضعی حاوی کپسایسین را توصیه می کنند که ماده ای است که در فلفل چیلی وجود دارد و باعث گرم شدن آن می شود.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا گزارش می دهند که استرس علائم آنها را بدتر می کند. مطالعات منابع قابل اعتماد، ارتباط بین پریشانی روانی و فیبرومیالژیا را شناسایی کرده اند.
پیشنهادات برای مدیریت استرس عبارتند از:
طب سوزنی نوعی طب سنتی چینی است که در آن پزشکان سوزن های کوچکی را در نقاط ماشه ای خاص در بدن فرو می کنند.
برخی افراد بر این باورند که این سوزن ها جریان خون و سطوح شیمیایی را تغییر می دهند که می تواند به تسکین درد و ناراحتی فیبرومیالژیا کمک کند.
یک بررسی منبع معتبر مطالعات شواهد کم تا متوسطی را نشان میدهد که طب سوزنی ممکن است فوایدی مانند بهبود درد و سفتی را برای افراد مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا ارائه دهد، اما تحقیقات بیشتری برای تأیید سودمندی این عمل ضروری است.
ماساژ یک درمان شناخته شده برای درد عضلات و مفاصل است. این شامل دستکاری ملایم بدن برای افزایش دامنه حرکت، کاهش استرس، تقویت آرامش و تسکین درد است.
یک بررسی سیستماتیک در سال 2014 نشان داد که 5 هفته یا بیشتر ماساژ درمانی منجر به بهبود قابل توجهی در درد، اضطراب و افسردگی در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا شد.
یوگا و تای چی هر دو رشته های ملایم و آهسته ای هستند که حرکات کنترل شده را با مدیتیشن و تنفس عمیق ترکیب می کنند.